Kerékpáros túrák

Élmények 2 keréken, 4 égtáj irányába

A BalaLand Residence lokációja a kerékpározás szerelmeseinek is idális, akár csak egy rövidebb, 1-2 órás vagy egy hosszabb, akár fél napos túrának indulnak útnak a bejárati kapunk előtt elhaladó Balaton Bringa Körúton út kapcsolódásával.

Nyugati kalandozások

Szántódtól Balatonberényig az út valamivel több mint 50 kilométer, de tervezhetünk rövidebb távra, Balatonlelléig, vagy Balatonszemesig is. A jó hír, hogy kényelmesen megtehető, sík, teljesen családbarát a terep, igaz, sokhelyütt kisforgalmú közutakon kell megtenni a távot. Bár ezen a szakaszon kevesebb a látnivaló, mindenütt akad valami érdekesség. Balatonföldváron található az ország egyik legszebb platánsora, kikötője környékén is elidőzhetünk. Balatonszárszón a remek strandokon kívül a József Attila emlékház, a Csukás Színház és a Napfényudvar Minigazdaság Állatsimogató marasztalja a látogatókat. Szemes többek között szabadstrandjáról és a Kistücsök Étteremről nevezetes (amely vendégeink számára kedvezményeket is kínál), Lelle és Boglár a strandolók paradicsoma, Fonyódot hangulatos partszakaszai miatt nem szabad kihagyni. Ha eltekerünk egészen Balatonfenyvesig, ott akár kisvasútra is szállhatunk egy rövid vonatozás erejéig.

Irány a Magaspart

Szántódról csupán 30 kilométer az Akarattyai Magaspart, más néven a Kisfaludy sétány, vagy Tengerlátópart, amely a Balaton keleti medencéjének egyik legszebb kilátóhelye. Ha biciklis kalandozásra indul, ezt a túrát garantáltan nem fogja megbánni. Zamárdi felé elindulva szinte egymást érik a települések, gyorsan át lehet suhanni egyikből a másikba. A terep javarészt sík, ezért a kevésbé gyakorlott bringázóknak sem megerőltető.

Kerékpárral a keleti medence körül

A Balaton keleti medencéjének megkerülését edzettebbeknek javasoljuk. Szántódról a balatoni bringakörúton fedezheti fel a tó keleti “csücskét”, végigsuhanva a siófoki Ezüst- és Aranyparton, megcsodálja a kilátást Balatonakarattya híres Magaspartjáról. Innen tovább haladva a Fűzfői-öböl kerékpárútján vezet az út a Balaton Riviéra településein (Alsóörs, Csopak) keresztül Balatonfüredre. A Tagore sétányon beiktatott fagyizás és pihenő után még egy kisebb etap várja innen a bringásokat, a Tihanyi-félszigeten a part mentén haladva már könnyűszerrel elérhető a Tihanyi Rév. A Tihany és Szántód közötti komp egész évben üzemel, csak szélsőséges időjárás miatt állítják le a hajókat. A kiskör 75 kilométer hosszú.

Tihanyi-félsziget

Kellemes egésznapos túra lehet Tihany. Komppal átkelve keményebb emelkedő visz fel a faluba, ott viszont nagyot szusszanhat, élvezve a kilátást egy jól megérdemelt sütemény vagy frissítő társaságában. A település a Balaton-part egyik fő turistaközpontja, legismertebb látnivalója a bencés apátság. A tihanyi Visszhang-dombtól indul a Pisky-sétány, amely végigvezet a Skanzen, a Fazekasház és a legendás faágyú mellett. Legurulhat a Belső-tóig, ahol a Levendula Ház megtekintése után a Belső-tó partján is érdemes egy nagy sétát tenni. Innen már csak egy ugrás a Sajkodi-öböl, amely a félsziget egyik legromantikusabb helye, sok festőt is megihletett. Az edzettebbek Tihanyt Balatonfüreddel is összeköthetik, így a túra kissé feszesebb lesz, ha egy napba sűríti, de megéri.

Varázslatos Somogyország

Délre indulva szebbnél szebb útvonalakat találhatunk 40-60 kilométeres távolságokban. A Zamárdi szívéből induló körtúra Balatonendréd felé vezet egészen Jabapusztáig, ahonnan kellemes erdei úton jutunk vissza Szántódpusztára. Akár ennek a túrnak a részeként, akár önálló programként is érdemes eltekerni a kivételes panorámát adó Kőhegyi-kilátóhoz, a környéken a Köröshegyi Völgyhíd és a Köröshegyi Levendulás is kiváló úti cél. Ha nagyobb túrára vállalkozna, Siófok Fő teréről felfedezőútra indulhat a Sió-patak mentén Siójutig, majd kis forgalmú közúton Ságvárig. Innen Siófok-Balatonkilitit irányában haladva a Töreki-halastavak természetvédelmi területre vezet az út, majd Balatonszéplak-alsón érkezik vissza a kör a Balaton partjára. (kb. 40km) Balatonföldvár valódi biciklis mennyország: a környék több mint 200 kilométeres kerékpárút hálózatát felölelve pontgyűjtő túrát is összeállítottak, amely természetesen több szakaszban is teljesíthető. A túraútvonal magával ragadó, változatos tájakon, mezőkön, dombokon keresztül vezet végig. A borkedvelőknek kötelező program a Balatoszárszóról Kötsére vezető könnyű pincetúra. A településen kisnemesi kúriák, iskolamúzeum, jó bor, balatoni panoráma, hagyományőrzés, vendégszerető falusias hangulat várja betérőt. A falu a Balaton parttól 10 kilométerre fekszik, a pincészeteiről híres.