Aktív programok

Vízi élmények

Akármilyen vonzó és gazdag a Balaton környéke, a tóról azért a többségnek mégiscsak a napfény és a vizes élmények jutnak elsőre eszébe. A saját strandnak és vízi sporteszköz-kölcsönzőnknek köszönhetően a BalaLand Residence-ben naphosszat hódolhat ennek a szenvedélyének helyben is. A klasszikus evezés és vízibiciklizés mellé felkerült a népszerűségi lista élére a SUP is.
Ha pedig változatosságra vágyik, Siófokon vitorlást bérelhet akár kapitánnyal együtt, ugyanitt az elmúlt évek egyik legnépszerűbb családi programjává vált a kirándulás Talizmán kalózhajó fedélzetén.

Kerékpárral a keleti medencében

A másik klasszikus aktív időtöltés a tó körül a kerékpározás, hála a tó körüli bringakörútnak. A 75 kilométeres, Szántódról induló és a Balaton keleti medencéjét megkerülő kirándulást edzettebbeknek ajánljuk. A bringakörúton kerekezhető körbe a tónak ez a csücske is, végigsuhanva a siófoki Ezüst- és Aranyparton. A túra csúcspontja Balatonakarattya híres Magaspartja, ahonnan páratlan panorámában lehet részünk. Innen tovább haladva Balatonfüreden érdemes megállni egy pihenőre a Tagore sétányon, ahonnan a Tihanyi-félszigeten, a part mentén tekerhetünk egészen a révig. Kattintson keréképáros túrajavaslatainkért.

Túraútvonalak Balaton-szerte

A Balaton-felvidék különleges geológiai képződményeinek köszönhetően a térség a túrázók paradicsoma. Ott van mindjárt a balatonedericsi Csodabogyós-barlang, amely 2006 óta látogatható, nevét a bejáratnál található szúrós örökzöld cserjéről kapta. Az ország hetedik, a Dunántúl harmadik leghosszabb barlangja, 6 km hosszú és 136 méter mély. Kétféle túra közül választhatunk, a 400 méteres szakaszt bejáró alaptúra 1,5-2 órás, a bátrabbaknak való extrém túra pedig 4 órás, és 900 méteres szakaszt érint.
A Balaton-felvidék nyugati térségét (Tihanyi-félsziget, Pécselyi-medence és Dörgicse környéke) szintén átszövik a túraútvonalak, a Tihanyi-félszigeten a Belső-tó, a barátlakások, a „gejzírmező”, Dörgicse közelében a vadregényes szurdokvölgy hívogat, a Káli-medencében pedig a Hegyestűt és a Kőtengert kötelező megnézni.
A déli parton Balatonföldvár közelében, Kerekiben Fejérkő vára várja az aktív programokat kertesőket, igaz, a várból mára csak néhány rom emlékeztet 14. századi tündöklésére.

Tanösvények és látogatóközpontok

Balatonalmádi egyik kedvenc kirándulási célpontja a család számára a Vörös Homokkő Tanösvény. A jellegzetes természeti képződményről elnevezett körtúra 6 kilométer hosszú, kétórás kényelmes sétával bejárható. A túra a városból indul.
Szintén kedvelt úti célja a családosoknak a Badacsonylábdihegyen működő Ökoturisztikai Látogatóközpont, ahol interaktív tárlatvezetésen is részt lehet venni, illetve számtalan szabadtéri programlehetőséget is kínálnak.
Nem szabad kihagyni a Kis-Balatont sem, érdemes felkeresni az Ingói berek felújított kilátóját, a Kányavári-szigeten található kilátót. Az itt kialakított Búbos Vöcsök tanösvény mindössze 1,5 kilométer hosszú, így kisgyerekekkel is könnyedén teljesíthető, a vadregényes sziget felfedezése közben pedig vízimadarakkal is találkozhatunk. Ha már itt járunk, a Kis-Balaton Látogatóközpontot sem szabad kihagyni Keszthely-Fenékpusztán.

Kalandparkok és élményközpontok

A Zamárdi Kalandpark az autópályától és a Zamárdi-Felső vasútállomástól mintegy száz méterre, gyönyörű, harmincötezer négyzetméteres ligetben található, és szinte végtelen számú lehetőségeket tartogat a szabadidő aktív eltöltésére. Vannak olyan extrém pályák is, ahol a látogatók adrenalinszintje garantáltan megugrik. Balatonbogláron a Várdombon található az erdei Kalandpark Bobpálya, mely ideális családi program akkor is, ha épp nincs strandidő.
Tartogat adrenalinfokozó élményeket az északi part is. Így például a Balatonfűzfői Serpa Kalandpark, ahol bobozni is lehet, a Csopakhoz közeli Balaton Élményparkban pedig falmászás várja az edzettebbeket. A balatonfüredi Brázay-KalandPart és Strand szintén kedvelt és szórakoztató családi célpont.
Bár távolabb esik a Balatontól, különlegessége miatt mégis érdemes beiktatni Katica Tanya Élményközpontot Patzán, Kaposvár közelében, amely akár egész napos családi programnak is beillik. Többek között csónakázótó, gokart, csúszdapark, trambulinok és még egy sor izgalmas program várja a látogatókat a 13 hektáros területen.

Lovaglás

Aki még nem tette, annak egyszer mindenképpen ki kell próbálnia, hogy milyen lóháton bebarangolni a Somogyi-dombság vagy a Balaton-felvidék vadregényes tájait. Akit vonzanak ezek a fajta természetközeli élmények, az északi és a déli parton is talál lovardákat, így például Balatonlelle-Rádpusztán, Zamárdiban, Siófokon, Balatonalmádiban, Szentmihálypusztán, Kővágóörsön, Nemesvitán. Elérhetők hosszabb-rövidebb csillagtúrák, lovas piknikek, vadászlovaglások, Balaton körüli, vagy akár több napos vándortúrák is.

Golf a tó körül

A Balaton északi partján két profi golfpálya is várja látogatókat. Az elegáns sportot, amely sokkal nehezebb és összetettebb annál, mint amilyennek első ránézésre látszik, a kezdőknek is érdemes kipróbálni. Ki tudja? Lehet, hogy egy életre beleszeret ebbe a mozgásformába.

Hőlégballonozás

Az egyik legmaradandóbb élmény minden bizonnyal ez. Látta már a Balatont a levegőből? A látvánnyal egyszerűen nem lehet betelni. A tó több pontján elérhető a szolgáltatás, sőt van, ahol még extrémebb élményekben is részünk lehet, mint például az ejtőernyős tandem ugrás. Ön bevállalná?