A környéken ajánljuk

A Balaton régió 12 hónapon át kínál élményeket

A térség bármelyik szegletét is szeretnénk felfedezni, valamennyi tó körüli kirándulásnak ideális kiindulópontja Szántód, ahonnan kompösszeköttetése révén gyorsan elérhető az északi és a déli part legtávolabbi pontja is. A Balaton több hétrevaló programot és látnivalót tartogat, mi az alábbiakat ajánljuk!

Balatoni Madárkert

1993-ban a Rácz család nyitotta meg hazánkban a látogatók előtt elsőként, díszmadár tenyészparkját a Dél-Alföldön, majd építette újjá a XXI. század elvárásainak megfelelően Kerekiben, egy ugrásra Balatonföldvártól. Az új telep 2018-tól kínál programlehetőséget a Balatonnál, ma ez a legnagyobb ilyen jellegű hazai egzotikus madárfaj-bemutatóhely. A belépőjegy részeként naponta több alkalommal, akár vezetett túrákon is ismerkedhetnek a látogatók a különböző egzotikus madárfajokkal. A korszerű, kétterű madárházak már nemcsak a vendégek számára, de az állatjóléti szempontoknak is megfelelnek. A helyszínen kis állatsimogató, játszótér, rönkhintás pihenőpark, a felső parkoló tetején pedig magasles fokozza a családi élményeket.
Kedvezmény: 10% a belépők árából
Info: http://www.madarkert.hu

Bella Állatpark

Az állatpark Siófok központjától mindössze 5 kilométerre, kellemes környezetben várja látogatóit az év minden napján. A parkolóval, utakkal, karámokkal, kerttel, kertibútorokkal és kerti járdával kiépített, 30 ezer négyzetméteres területen találkozhatunk többek között kétpúpú tevékkel, lámákkal és alpakkákkal, lovakkal és pónikkal, szamarakkal, kenugurukkal, sőt a sokak kedvencének számító szurikáták sem hiányoznak. A parkban rajtuk kívül zebuk, díszmadarak és óriás papagájok, emuk, struccok, macskafélék és számos háziállat látható közelről, illetve disztavat is kialakítottak halakkal és vízimadár-parkkal. A parkban állatsimogató, élménylovaglás és tevegelés, sétakocsikázás várja a vendégeket, a kalandokat kedvelőknek buborékfoci és ugrálóvár színesítheti a napját.
Kedvezmény: 09.01-től 05.31-ig 20%, 06.01-től 08.31-ig 10% kedvezmény a belépőjegy árából (kupon ellenében, amely a recepción átvehető)
Info: http://www.bellapuszta.hu

Zamárdi Kalandpark

A Zamárdi Kalandpark az autópályától és a Zamárdi-Felső vasútállomástól mintegy száz méterre, gyönyörű, harmincötezer négyzetméteres ligetben található, és szinte végtelen számú lehetőségeket tartogat a szabadidő aktív eltöltésére. Többek között kalandpályák, csúszópályák, ugrótorony, élménygőzös, labirintus, csapatépítő pályák, vízidodzsem, vízgolyó, vízhenger marasztal akár egy teljes napra is.

Íme egy kis kedvcsináló

Kedvezmény: 4 fő számára a mászópályára (egyszerre) megváltott jegy árából 15% kedvezmény (szobakártya felmutatásával)

Info: zamardikalandpark.hu

Helikon Kastélymúzeum

Ha csak egyetlen műemléket kellene kiemelnünk, amit mindenképpen látni kell a balatoni pihenés alatt, az a keszthelyi Festetics-kastély monumentális komplexuma, ahol számos állandó és időszaki kiállítás marasztal akár egy teljes napra. 18 termen át ismerkedhetünk a főúri életformával, a kastély könyvtárja szintén lenyűgöző. Az Amazon Ház a főúri utazások világába repít, a Pálmaház a trópusok növényvilágát mutatja be. A Vadászati Kiállítás 200 vadfaj trófeájának ad helyet, a Hintómúzeum 50 hintót és lovas szánt foglal magába. Érdemes vezetett látogatáson részt venni!

Kedvezmény: 20% a kombinált belépőjegy árából.

Siófok

Siófokon és közvetlen környezetében akkor is érdemes barangolni, ha nem süt hét ágra a nap. A Víztorony a város emblematikus épülete. A 45 méter magas toronyba két panorámalift visz fel, ahol oxigén bár, Panoráma kávézó kínál felfrissülést. Egész évben várja a vendégeket. Hasonlóan lenyűgöző a kilátás az Óriáskerékről, amely a nyári szezonban működik. Siófokon megér egy látogatást a Jókai villa, a Krúdy villa és a Kálmán Imre emlékház is, de a gyerekek kedvence minden bizonnyal a híres fordított ház lesz Balatonszéplakon.

Tihany

Tihanyról elsőre a Bencés Apátság jut az eszünkbe, amely lenyűgöző belsőépítészettel, kiállításokkal, saját kézműves termékekkel, rengeteg rendezvénnyel szerves része a település idegenforgalmának. De ha már itt járunk, nem szabad úgy elmenni, hogy nem keressük fel az őslevendulást és a Levendula Ház Látogatóközpontot, ahol interaktív kiállítás látható a Tihanyi-félsziget kialakulásáról és a levendulatermesztésről. A Babamúzeum szintén érdekes élményt ígér, ha pedig könnyed és különleges nyár esti szórakozásra vágynak, figyeljék a Bujtor István Szabadtéri Színpad és a Tihanyi Szabadtári Játékok programjait.

Balatonfüred

Az északi part egyik fővárosa barokk eleganciájával méltóságot áraszt, itt az ember kihúzza magát, ha egy sétára indul. Érdemes! A Tagore sétány mindig feltölti az ember lelkét, és a közelben finom fagyival és süteménnyel is kényeztethetjük magunkat. A barokk városközpont folyamatosan szépül. A kulturális látnivalók közül kiemelkedő a Vaszary Galéria és a Jókai Mór Emlékház, a természetközeli élmények sorából pedig a város hegyek felőli szélén található Lóczy-barlang.

Kilátók a közelben

A Balaton déli partján is találhatók kilátók, ahonnan újra és újra rá lehet csodálkozni a tó szépségére. Ezeket akár egy egész napos kirándulásra is felfűzhetjük. Szántódtól karnyújtásnyira található a Kőhegyi Kilátó Zamárdiban, ahonnan a Tihanyi-félszigetre kapunk mesés rálátást. Fonyódon a modern megjelenésű Sípos-hegyi kilátó és az 1916-ban épült Walkó kilátó kínál álomszép panorámát a Balatonra, épp szemben a Badacsonnyal. Az utóbbi években folyamatosak voltak a fejlesztések a balatonboglári Xantus János Gömbkilátóban, amely összetéveszthetetlen fém szerkezetével mostanra az egész Balaton egyik emblematikus építményévé vált. A kilátó környéke folyamatosan fejlődik, bobpálya és kalandpark is működik mellette.

Szigligeti vár

A Balaton vára nemrég esett át egy átfogó felújításon. Különleges, ódon hangulatú fali között barokk konyha, fegyverkiállítás és várkápolna is várja a vendégeket, de helyet ad számos koncertnek és kulturális eseménynek is. A kalandos történetű vár históriája a 13. század első felében kezdődött, büszkék rá, hogy a török időkben sem kellett soha kitűzni az oszmán lobogót. A Habsburg időkben azonban már sokat romlott az állapota, jelentőségét hadászati szempontból elvesztette. De ma is meghatározza a környék hangulatát.

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méter magas Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakú hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 méter magas bányafal felfedi a 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyeként működik.

Folly Arborétum

A badacsonytomaji Folly Arborétum a Balaton egyik különlegességének számít. A különleges cédrusok és ciprusok mellett jelenleg étterem, bor- és szörpkóstoló programok, gyermekjátszótér várja a látogatókat.

Múzeumok

Szántódról nyugatra indulva a déli parton három érdekes múzeum is felfűzhető egy kirándulásra. Balatonszemesen Latinovits Zoltán Emlékmúzeum állít emléket a színészlegendának, Balatonszárszón József Attila Emlékház várja az érdeklődőket. A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagával, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével. A közeli Balatonföldváron több ok is van arra, hogy elidőzzünk, ilyen például a Hajózási Látogatóközpont és Kilátó is. Itt a Balatont, a balatoni hajózást, vitorlázást bemutató interaktív kiállítást találunk 400 négyzetméteren, makettekkel, filmvetítésekkel, szimulátorokkal.